Bengal's CavaliersBengal's CavaliersBengal's Cavaliers
 
 
  Bengal's Cavaliers Home Bengal's Cavaliers Dogs Bengal's Cavaliers Puppies Bengal's Cavaliers Health Bengal's Cavaliers Links Bengal's Cavaliers Contact  
 

Middenoorontsteking of PSOM

PSOM of Primary Secretory Otitis Media, ook wel middenoorontsteking genoemd is ook een vaak voorkomend probleem bij de cavalier.

De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de achterkant van de neus. De buis van Eustachius dient om de luchtdruk gelijkmatig te houden zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het middenoor, zodat de trommelvliezen goed kunnen trillen. De buis van Eustachius zorgt er ook voor dat vocht, afkomstig van de slijmvliezen van het middenoor, afgevoerd wordt via de neus. Echter wanneer de buis van Eustachius niet goed meer functioneert, wordt de lucht in het middenoor geabsorbeerd en kan het niet meer worden vervangen. Dit zorgt ervoor dat de luchtdruk binnenin het middenoor lager wordt dan de luchtdruk buiten het middenoor (het oorkanaal), wat een vacuŁm veroorzaakt. Dit heeft als gevolg dat er vocht verzameld wordt in het middenoor. Na een tijdje wordt het vocht dikker en slijmiger, met een slijmprop als resultaat.

Naast het lijden aan doofheid heeft de aangetaste hond ook pijn ter hoogte van de kop en hals. Deze laatste symptomen komen overeen met de symptomen van syringomyelia, waardoor vaak de verkeerde diagnose gesteld wordt en PSOM over het hoofd wordt gezien.

De enige manier om PSOM correct vast te stellen is het uitvoeren van een MRI- of een CT-scan.

PSOM kan behandeld worden door operatief een klein sneetje in de trommelvlies te maken, zodat de slijmprop kan worden verwijderd en het middenoor kan worden gespoeld. Nadien is een behandeling met antibiotica en het oraal toedienen van corticosteroÔden (chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon, om onstekingen en infecties tegen te gaan) vereist.

Jammer genoeg keert het probleem vaak na een tijdje terug...

Vrij naar: www.cavalierhealth.org

Terug naar erfelijke aandoeningen
 
  Bengal's Cavalier Engels
    CompuSkills