Bengal's CavaliersBengal's CavaliersBengal's Cavaliers
 
 
  Bengal's Cavaliers Home Bengal's Cavaliers Dogs Bengal's Cavaliers Puppies Bengal's Cavaliers Health Bengal's Cavaliers Links Bengal's Cavaliers Contact  
 

Gezondheid

Erfelijke aandoeningen

De Cavalier King Charles SpaniŽl heeft net als alle andere rashonden enkele specifieke rasgebonden problemen wat betreft de gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat een fokker hiermee rekening houdt en de ouderparen laat onderzoeken op deze erfelijke aandoeningen. Erfelijke aandoeningen die veel voorkomen zijn: hartafwijkingen, syringomyelia en patella-luxatie. Deze aandoeningen kunnen eenvoudig onderzocht worden door middel van verschillende gezondheidsonderzoeken, zoals een (kleuren) echo doppler van het hart, een MRI scan van het hoofd en het spinaal kanaal, het onderzoeken van loszittende knieschijven, ...

De meest voorkomende erfelijke aandoeningen:

Echter het resultaat van de verschillende gezondheidsonderzoeken biedt geen garanties. Het is daarom ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de bloedlijnen die voorkomen in de stamboom, m.a.w. de gezondheid van de voorouders in de stamboom is minstens even belangrijk. Desalniettemin heb je het als fokker nooit in de hand; bepaalde ziekten komen nu eenmaal voor en kunnen optreden. Daarom zal een goed fokker, na de aankoop van een puppy, steeds enige tijd en onder bepaalde voorwaarden, borg staan voor diens gezondheid, door middel van een koopcontract.

Fokwaarden of Estimated Breeding Values (EBV's)

Een fokwaardeschatting is een wiskundige methode waarbij de genetische aanleg van een hond kan worden geschat met behulp van een speciaal ontwikkeld computerprogramma. Men schat hoe goed een reu of een teef als ouder voor de volgende generatie zal zijn. Met andere woorden, men schat de WAARDE van de hond voor de FOKKERIJ, dit noemen we de dus de FOKWAARDE van een hond.

De schattingen kunnen voor verschillende gezondheid kenmerken binnen een ras berekend worden (hart, syringomyelia, knieŽn, ogen, ..) maar daarnaast kunnen ook fokwaarden schattingen voor andere raskenmerken zoals karakter, vruchtbaarheid, exterieur en andere kenmerken berekend worden.

De fokwaardeschatting van elk kenmerk kan worden herleid tot een getal waarvan het rasgemiddelde gelijk gesteld wordt aan 100. Voor de meeste kenmerken zijn honden met een fokwaardeschatting beneden de 100 gunstig voor de vererving van dit kenmerk.

Lees er meer over op www.cavalierpopulation.com

Wij steunen het project "Cavaliers for Life"

 
  Bengal's Cavalier Engels
    CompuSkills