Bengal's CavaliersBengal's CavaliersBengal's Cavaliers
 
 
  Bengal's Cavaliers Home Bengal's Cavaliers Dogs Bengal's Cavaliers Puppies Bengal's Cavaliers Health Bengal's Cavaliers Links Bengal's Cavaliers Contact  
 

Patella Luxatie

De patella zit ingebed in de pees die de grote sterke spieren aan het voorbovenbeen (quadriceps) verbindt met de benige kam (crista) aan de voorbovenkant van het onderbeen. De knieschijf loopt normaliter in een gleuf (trochlea) in het gedeelte van het bovenbeen, dat deel uitmaakt van het kniegewricht. Het feit dat de knieschijf uit zijn spoor loopt kan veroorzaakt worden door fouten in de bouw van het skelet en/of door milieufactoren. Indien de patella luxeert zal het dier in meer of mindere mate kreupel lopen en soms iets door de knie zakken. Toch komt het ook voor dat het dier in geringe mate last heeft van de patella luxatie en het soms even trekken met de achterpoot als enig zichtbaar verschijnsel is waar te nemen. In dit geval is een operatie vaak niet noodzakelijk.

De oorzaak van de patella luxatie naar mediaal, zoals we die zeer frequent zien is niet in één zin te vangen. Zowel erfelijke aanleg zoals constructiefouten als ook milieufactoren zijn hiervan op invloed. Vaak worden de banden opgerekt als gevolg van milieufactoren. Hierdoor krijgt de patella meer kans om te luxeren.

Onder milieufactoren worden onder meer verstaan:

  • trauma ontstaan door een ongeluk
  • trauma ontstaan door een verstapping bv. in een kuil
  • trauma bij het in -en uit een bench komen/springen
    (pups moeten daar in het begin aan wennen)
  • te veel beweging en verkeerde beweging
  • veel springen.

Daarom is het zo belangrijk dat wanneer u een Cavalier King Charles Spaniël pup in huis neemt, u goed oplet, want een ongelukje zit in een héél klein hoekje. Vaak is het al gebeurd, zonder dat u er weet van heeft. Cavaliertjes springen al op zeer jonge leeftijd makkelijk op en van de bank, ook weten ze van geen ophouden als u een balletje weg gooit. Let ook erg op met gladde vloeren, want ook daardoor wordt gemakkelijk een patellaprobleem veroorzaakt.

Vrij naar: www.cavalierhealth.org, www.cavalierclub.nl, www.anexcellentchoice.nl

Terug naar erfelijke aandoeningen
 
  Bengal's Cavalier Engels
    CompuSkills