Bengal's CavaliersBengal's CavaliersBengal's Cavaliers
 
 
  Bengal's Cavaliers Home Bengal's Cavaliers Dogs Bengal's Cavaliers Puppies Bengal's Cavaliers Health Bengal's Cavaliers Links Bengal's Cavaliers Contact  
 

Stamboom

Rashond

Wat maakt een hond nu eigenlijk een echte rashond? De enige manier om te bewijzen dat uw puppy een echte rashond is en dus afstamt uit rasechte cavaliers, kan enkel door het voorleggen van een stamboom.

DNA

Stambomen worden enkel uitgereikt indien het DNA van de puppies overeenkomt met het DNA van de ouderdieren. De DNA controles worden in België gedaan door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. Een controleur komt bij de fokker thuis langs en neemt willekeurig een puppy uit het nest waar hij dan via een swab stick een DNA staal afneemt uit beide mondhoeken. De fokker heeft eerder bij de aangifte van het nest reeds een DNA staal van zowel de moederhond als de vaderhond moeten opsturen. De fokker neemt deze DNA stalen niet zelf, dat mag hij immers niet, dit moet gebeuren door een dierenarts en moet hiervoor een aantal formulieren ondertekenen en voorzien van een stempel. De DNA controles zijn dus sluitend en garanderen dat de puppy effectief afstamt van de ouderdieren die op de stamboom staan.

Een stamboom is voor u dus het bewijs dat u een raszuivere cavalier koopt.

Kost een puppy met stamboom zoveel meer?

De registratie van een stamboom kost ongeveer 50 euro per puppy. De DNA en chipcontrole een kleine 80 euro voor 1 puppy. Dat maakt dus eigenlijk het verschil niet in de kostprijs van een puppy.

Maar waarom zit er dan zoveel verschil tussen een echte rashond met stamboom en een hond zonder stamboom?
Hieronder een aantal redenen waarom een rashond op stamboom meer kost:

Gezondheidsonderzoeken

Een fokker investeert erg veel in zijn ouderdieren. De verschillende gezondsheidsonderzoeken (lees meer op onze gezondheidspagina) die de ouderdieren moeten ondergaan kosten nu eenmaal geld. Niet alleen de teef moet deze onderzoeken ondergaan, maar ook de reu.



Daarnaast is het uitzoeken van een geschikte partner voor de teef een werk van lange adem. We willen immers altijd een bepaalde combinatie bereiken die zowel op gezondheid goed scoort als op uiterlijk en temperament. Hierbij is de keuze meestal niet zo evident en resulteert dat veelal in ettelijke uren autorijden (soms zelfs een paar dagen onderweg indien de reu bv in Groot-Britanië zit). Ook de autotrip, het dekgeld (de fokker van de reu doet immers dezelfde onderzoeken en moeite) en soms zelfs het eventuele hotelverblijf kost nu eenmaal erg veel geld.

Shows of tentoonstellingen

Een fokker gaat meestal naar verschillende shows of tentoonstellingen met zijn honden. Op deze shows betaal je niet alleen inschrijvingsgeld, maar zit je ook hier opnieuw ettelijke uren in de auto onderweg naar de show in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, ... noem maar op.

Om de rasstandaard in stand te houden verplicht de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus om toekomstige fokdieren, geboren na 01/01/2008 te laten aankeuren of te laten meelopen in een show. Beide kosten ongeveer evenveel. De ouderdieren moeten een bepaalde minimale score halen, anders mag er niet mee gefokt worden. Ook voor de fokker is het belangrijk om weten wat iemand anders van zijn of haar hondje denkt en kan het een bevestiging zijn dat de fokker weet wat hij doet.

Voer en supplementen

De honden moeten natuurlijk ook eten. Enkel het allerbeste voer is goed genoeg. Ook dit heeft zo zijn prijs en komt duurder uit dat het geven van een of ander merkloos voer waarbij weinig of geen rekening wordt gehouden met de kwaliteit, laat staan wetenschappelijk onderbouwde studies voor de samenstelling van het voer.

Daarnaast worden er meestal nog weloverwogen en uitgebalanceerde supplementen toegespitst op de cavalier, gegeven aan de honden.

Tot slot

Vele puppykopers menen ten onrechte geen stamboom nodig te hebben voor hun nieuwe huisgenoot, want ze zijn immers toch niet van plan om te gaan fokken of showen. Dat opent alle deuren voor de malafide hondenhandelaren. In tegenstelling tot de serieuze fokker hebben zij wel veel te verbergen: ongecontroleerde fokkerij met slecht verzorgde, zieke en ongezonde ouderdieren. Dit gebeurt veelal in het Oostblok, waardoor u hiervan niets te zien krijgt. De vaak veel te jonge, niet ingeënte en zieke pups worden met bosjes aangeboden op internet of ze belanden in een puppyfarm.



Terug naar puppies verwacht
 
  Bengal's Cavalier Engels
    CompuSkills